30 Απρ 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Μάιος 2009 - Μάιος 2010 Ένα χρόνο μετά...

Σήμερα ολοκληρώνονται 365 ημέρες από την Πρωτομαγιά του 2009, όταν οι ποδοσφαιριστές του Παναιγειρατικού προετοιμάζονταν για τον προημιτελικό αγώνα με την Bullet, η οποία πιθανότατα να έκρινε το μέλλον του ΑΟΠ στη διοργάνωση. Ο πέμπτος μήνας του 2010 μόλις ξεκίνησε. Πώς, λοιπόν, βρήκε ο Μάιος τον Παναιγειρατικό πέρυσι και πώς φέτος; Η σύγκριση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθότι απορρέουν από αυτήν πολλά συμπεράσματα για την πρόοδο του Παναιγειρατικού μέσα σε ένα χρόνο.

Στη γλώσσα των αριθμών

Οι αριθμοί συνηθίζουν να αποκαλύπτουν του λόγου το αληθές. Την Πρωτομαγιά του 2009 ο Παναιγειρατικός είχε αγωνιστεί σε 22 αγώνες πρωταθλήματος, ενώ ο φετινός Μάιος υποδέχεται μια "Μάυρη Αρμάδα" 21 αναμετρήσεων. Οι επιδόσεις του Παναιγειρατικού είναι σαφέστατα πιο υψηλές από εκείνες της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, πράγμα το οποίο φαίνεται και από την απόδοση των ποδοσφαιριστών μέσα στο γήπεδο αλλά κυρίως από τα ποσοστά.
Από τις 25 Οκτωβρίου 2008 μέχρι την 9η Μαΐου 2009, ο Παναιγειρατικός μετρούσε 12 νίκες σε 22 αγώνες, πράγμα το οποίο σημαίνει πως περίπου το 55% των αγώνων ήταν νικηφόροι για τους "μελανόλευκους". Φέτος, από τις 21 αναμετρήσεις οι 14 έχουν λήξει με νίκες του ΑΟΠ, δηλαδή κατά προσέγγιση το 67% των ματς.
Όσον αφορά την επίτευξη τερμάτων, ο Παναιγειρατικός δείχνει σαφή βελτίωση σε σχέση με την περασμένη αγωνιστική περίοδο, στην οποία σκόραρε 3,1 γκολ ανά αγώνα, καθώς πετυχαίνει 3,42 τέρματα μέσο όρο σε κάθε ματς.
Τα πράγματα στην άμυνα δείχνουν κι αυτά να είναι πολύ βελτιωμένα. Ο Παναιγειρατικός του 2009 δεχόταν μέσο όρο 2,22 γκολ σε κάθε αγώνα, σε αντίθεση με φέτος που δέχεται 2.

(Σημείωση: ΔΕΝ υπολογίζονται τα γκολ των ανευ αγώνος νικών)

Συνεχίζει το βιολί του ο Κρεκ - Άνοδος Μοτσάκου

Σχεδόν με την ίδια συχνότητα σκοράρει και φέτος ο πρώτος σκόρερ του Παναιγειρατικό την περασμένη αγωνιστική περίοδο Φίλιππος Κρεκούκιας. Ο "Krek10" σκοράρει 0,93 γκολ/αγώνα ενώ πέρυσι πετύχαινε 1 τέρμα μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι.
Σαφέστατη πρόοδο στο σκοράρισμα διακρίνεται στο Δημήτρη Μοτσάκο που βάζει 1 γκολ ανά αγώνα, σε αντίθεση με πέρυσι που σκόραρε 0,83 γκολ σε κάθε ματς.

Πιο σκληροί οι παίκτες του ΑΟΠ φέτος

11-12 το τελικό αποτέλεσμα στις κάρτες για τους αγώνες του ΑΟΠ μέχρι το Μάιο του 2009 και για τα φετινά ματς μέχρι σήμερα. Μά διαφορά στο συγκεκριμένο τομέα αποτελεί το γεγονός ότι πέρυσι η μία από τις 11 κάρτες που αντίκρισαν οι παίκτες του ΑΟΠ ήταν κόκκινη (Σαραντουλάκης, ΑΟΠ-Πανφραπεδαϊκός 1-3).
Ίσως ο πιο καθαρός ποδοσφαιριστής του Παναιγειρατικού για το 2009 ήταν ο Γιώργος Ντοάς (0 κάρτες), ωστόσο ο χαρακτήρας του άλλαξε φέτος και μετρά 5(!) κίτρινες κάρτες (3 στις τρεις πρώτες αγωνιστικές).

Η μετεγγραφή Πάτση

Η εμπειρία του Κώστα Πάτση έχει δώσει αέρα ασφάλειας στις τάξεις του Παναιγειρατικού. Μαζί με τους Ντοά και Λάμπρου αποτελούν την πιο δυνατή αμυντική γραμμή του ΑΟΠ και μία από τις καλύτερες του Ελαιώνα. Ένας παίκτης που έλειπε την περσινή σεζόν από τους "Φρουρούς της Αχαΐας". Η μετεγγραφή του "Πάτσαρου" παράλληλα, απελευθέρωσε και τον Ζαχαρία Σαραντουλάκη στα χαφ, όπου αποδίδει καλύτερα.

Οι ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού ΑΟΠ

Δημήτρης Μάντζος: Επρόκειτο για το καλύτερο αμυντικό χαφ της Αιγείρας στα χρόνια του Δημοτικού. Κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο, ο αρχηγός του ΑΟΠ μετατοπίζεται στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, όπου αγωνίζεται για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς. Στους τελευταίους αγώνες ωστόσο χάνει τη θέση του βασικού, πράγμα το οποίο φαινόταν δύσκολο να ανατραπεί και τη νέα σεζόν, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του Πέτρου Παπανικολάου στην ενεργό δράση. Η δουλειά του "Captain8" ήταν πολύ σκληρή τόσο στην προετοιμασία, όσο και με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ο τραυματισμός του Δημήτρη Τσιμπούρη τον φέρει στη παλιά γνώριμη θέση του στο κέντρο του γηπέδου. Αποτέλεσμα; Σήμερα αποτελεί το βασικό αμυντικό χαφ του ΑΟΠ κι έναν από τους κορυφαίους της ομάδας. Αναμφισβήτητα μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς.

Θανάσης Θωμάς: Έμεινε πέρυσι για πολύ καιρό μακριά από την ομάδα λόγω σπουδών στην Κοζάνη. Είχε λίγο χρόνο συμμετοχής και τα πράγματα έδειχναν δυσοίωνα όσον αφορά τη νέα σεζόν για τον Θανάση Θωμά. Κατά την προετοιμασία στην Αιγείρα δε σταμάτησε να δουλεύει λεπτό για να κερδίσει μία θέση στις πρώτες επιλογές του Πέτρου Παπανικολάου. Η νέα σεζόν 2009-10 τον βρήκε ιδιαίτερα ανεβασμένο σε απόδοση ενώ πέτυχε και τα πρώτα του γκολ στα γήπεδα της Αθήνας. Δικαιώθηκε πλήρως για τους κόπους του πριν δύο Σάββατα με μία εκπληκτική εμφάνιση και δύο γκολ κόντρα στον Πανφραπεδαϊκό.

Μάριος Μάντζος: "Η χρονιά μου ήταν μέτρια", ήταν η δήλωση αυτοκριτικής από τον Μάριο Μάντζο λίγο μετά τη λήξη της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πατρινού άσου του Παναιγειρατικού, εάν η επίτευξη 3 τερμάτων σε 18 αγώνες αποτελούσε μέτρια επίδοση, τότε ο "Super Mario" θα πρέπει να αισθάνεται σαφώς ως μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού ΑΟΠ. Δεν είναι τόσο τα 5 γκολ σε 15 ματς, ούτε το γεγονός ότι και τα πέντε ήταν αρκετά όμορφα, όσο η απόδοσή του και οι βοήθειες που προσφέρει στην ομάδα του φέτος σε σχέση με πέρυσι.
Άρης Μπούρας: Η έλευση του Κώστα Πάτση στην αχαϊκή ομάδα σε συνδυασμό με την απουσία του λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων στο μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας έφερε τον Άρη Μπούρα μακριά από τις πρώτες επιλογές του Πέτρου Παπανικολάου. Αγωνίστηκε στο δεύτερο ματς κόντρα στους Ακάλυπτους ως βασικός κι έκτοτε έπρεπε να περάσουν 63 ημέρες για να ξαναβρεθεί αγωνιζόμενος με τη φανέλα του ΑΟΠ κόντρα στους Mustang. Ο "Big Bouras" εξακολούθησε να είναι παραγκωνισμένος, ενώ επικράτησε και η φημολογία περί επικείμενης αποχώρησής του από την ομάδα. Ο Μπούρας ωστόσο φρόντισε να αρπάζει κάθε ευκαιρία που του δινόταν (φιλικά, προπονήσεις) και να ικανοποιεί με την απόδοσή του, ώστε να έρθει η δικαίωση στους δύο πρόσφατους αγώνες με Σταυροφόρους και Πανφραπεδαϊκό, στους οποίος ο Άρης ήταν βασικός και από τους κορυφαίους του γηπέδου.